Saturday, December 19, 2009

7 Sebab Kita Nak Makan Lagi (Walaupun Dah Kenyang) Bhgn 2



5) Alkohol: Bagi mereka yang mengambil alkohol, pengambilan alkohol terlalu banyak akan menyebabkan otak tak dapat berfikir dengan waras dan memungkinkan pengambilan makanan yang lebih daripada biasa.



6) Suhu: Suhu yang lebih sejuk akan kadar metabolisme badan turun dan menyebabkan perut mudah berasa lapar. Inilah sebabnya kebanyakan restoran memasang sistem hawa dingin, walaupun pelanggan berasa selesa namun suhu rendah menyebabkan pelanggan makan lebih banyak.



7) Karbohidrat Terproses: Apabila kita makan makanan berkabohidrat terproses (refined carbs) seperti roti putih, beras putih, makanan berasas tepung, ia akan menyebabkan kadar gula badan turun. Apabila kadar gula badan turun, kita akan cepat berasa lapar walaupun baru sahaja makan makanan berat.


Sumber artikel & gambar: www.time.com

0 comments:

Related Posts with Thumbnails