Tuesday, February 2, 2010

Fakta Atau Auta: Troli Beli-Belah Lebih Kotor Dari Mangkuk Tandas??


Anda mungkin terkejut, tapi jawapan bagi soalan di atas ialah YA; troli beli -belah adalah lebih kotor daripada mangkuk tandas!!

Menurut kajian selama empat tahun yang dijalankan oleh Environmental Research Lab' Universiti Arizona dan ditaja oleh Clorox, didapati bahawa troli beli-belah terdedah kepada air liur, kahak, air kencing & najis bayi, juga darah dan lendir daripada ayam, ikan dan lain-lain.

Sekurang-kurangnya apabila kita hendak menggunakan tandas, kita akan membersihkannya terlebih dahulu. Tapi apabila kita menggunakan troli, adakah kita membersihkannya juga? Contohnya tempat duduk bayi, kadang kala kita gunakan tempat itu untuk meletakkan buah-buahan atau sayuran. Tapi pernah tak kita terfikir mungkin pengguna troli sebelum itu meletakkan bayi mereka dengan lampin penuh di tempat duduk tersebut?


Jadi selepas ini, kita disarankan agar sentiasa menjaga kebersihan diri dengan selalu mencuci tangan selepas memegang benda-benda yang kotor. Tolong 'share' info ni ye!

Sumber: www.snopes.com

Kisah Turun 6kg Dalam 16 Minggu l Home l

4 comments:

Uncle Lee said...

Hi Azie, always wash your hands the moment you return home after tolak a trolley.

There are two things, apart from others you have to wash your hands immediately...
money, trolleys....

I have seen money under a very, very powerful microscope and Holy Smoke!
Saya sikit lagi took out all my money to wash with Dettol!

I kid you not, under the microscope, I saw snakes, worms, dragons, all kinds of creepy crawlies, things you cannot see with your eye.
Like looking at a deep ravine filled with unknown creatures.

Today, the moment I touch money, I sure wash my hands after....
And 85% people get sakit is thru dirty hands, especially after pegang trolley, money....siapa la tau who has handled it kan?
You stay young, stay beautiful and keep a song in your heart, Lee.

Missing Cat said...

eeewwww....yarkkk...tp, mmg btl pun...budak2 yg naik troli tu bkn setakat naik jek...hehehehe...segala2 aktivti la yg diaorg akan buat masa atas troli tu...kekekeke....geli hokey...

ziedazzle said...

"I kid you not, under the microscope, I saw snakes, worms, dragons, all kinds of creepy crawlies, things you cannot see with your eye."

Hehe i also agree with u la uncle, with the chain of people that has handled the money, we never know right? We should wash our hands always :) Thanx for stopping by Uncle, have a nice day ok!!

ziedazzle said...

budak2 yg naik troli tu bkn setakat naik jek...

betul tu cat.. akak sebelum ni pun selalu letak buah & sayur kat tempat duduk budak tu.. lepas ni mmg kena berhati2 le :)

Related Posts with Thumbnails