Berikut adalah sambungan daripada artikel yang saya pos semalam. Bahagian satu boleh dibaca disini.
- Elakkan memasak terlalu lama untuk mengekalkan warna dan bentuk sayur-sayuran. Masukkan bahagian-bahagian sayur yang lebih keras dahulu.
- Tutup kuali atau periuk apabila memasak sayur-sayuran untuk mengelak kehilangan vitamin. menutup kuali atau periuk apabila mengoreng tanpa minyak memendekkan masa memasak dan mengekalkan khasiat sayur-sayuran.
- Kurangkan penggunaan garam, kicap, sos, bahan perisa dan soda. Sebaliknya gunakan air rebusan ayam, daging, ikan bilis dan sayur-sayuran.
- Kurangkan kandungan lemak sup dengan membuang lapisan minyak yang beku setelah disimpan dalam peti sejuk.
- Elakkan daripada menggunakan minyak masak yang telah bertukar warna setelah dipanaskan kepada suhu tinggi bagi jangkamasa yang sama.
- Bahan makanan yang mudah rosak seperti daging, ayam, ikan, susu, telur dan makanan yang telah dimasak perlu disimpan pada suhu yang rendah di dalam peti ais sebelum digunakan. Potong daging dan ayam mengikut amaun yang diperlukan untuk satu masakan sebelum dibekukan. Membeku semula makanan yang telah dicairkan boleh menyebabkan makanan menjadi rosak dan mengakibatkan keracunan makanan.
Sumber: www.nutriweb.org.my
Imej: www.telegraph.co.uk
l Kisah Turun 6kg Dalam 16 Minggu l Home l
2 comments:
Hello Ziedazzle, minta ma'af bahasa saya sebelumMerdeka...da karat.
If I try to comment in my bahasa might get mistaken for a date, itu la lecheh sikit, ha ha.
Just kidding.
You know, everytime I think of what you said in my pondok recently, "Saya baling telepon tu...", I ketawa. I love that.
Waaa, you ada temper, huh?
Women, especially beautiful ones ada temper very exciting, *wink*, ha ha.
You have a nice day...your telephone still intact, huh? Ha ha.
Have a nice day and simpan satu lagu dalam hati, Lee.
Salam kakak,
Saya dah email. Maaf akak, orang terlambat.
Post a Comment